2012. május 6., vasárnap

6 Esos Nap Zanzibaron II. - Vissza

3.nap
A nap szlogenje MNEMBA. Tegnap ugyanis leszerzodtunk buvarszemuvegezesre a hires korallzatonyhoz. Durvan masfel ora hajozasra van tolunk a hely a sziget keleti felen. A napot egy izgalmas legyfogoharc megszemlelesevel kezdtuk. Ketten is jutalekra vagytak utanunk, aminek egy Balint-fele kooperativ javaslat let a megoldasa. Egyikojuk egyikunk, masikojuk masikunk utan reszesult. Mi pedig fejenkent 15 dollarert zuhogo esoben elhajoztunk Mnembara es egy csodalatosat merultunk a szines halak tengereben. 
Az viharos ut magaban - szo szerint - megert egy miset. A sikeres indulas oromere az egesz legenyseg ragyujtott, beleertve a benzintankok gyurujeben helyet foglalo kormanyost is. De ez Afrika. Itt lakom fel eve, nehogymar most kezdjek el felni az eletemert.
A melyben aztan lattunk mindenfelet. Murena, vitorlashalak, doktorhal, zebrahalak, gombhalak... volt ott minden. Halrajok vonultak a kek tengericsillagokkal diszitett szonyegen es rejtoztek korallok es novenyek erdejeben. Mi is megneztuk oket es ok is megneztek minket, aztan mind elvonultunk ebedelni. Ok a novenyek koze, mi pedig a vilagitoan feher homokkal boritott szemkozti partra.
A dhown hazafele felhuztak a vitorlat, ami remek alkalmat adott eloben tanulmanyozni az arabok meghonositotta latin vitorlazatot. Azt is hogyan allnak ossze ezek a durva, de egesz hatekony fa alkotmanyok es mire kepesek, illetve hogyan hasznaljak oket a feketek.
Az utat sikerkent konyveltuk el. Hiaba esett a nap nagy reszeben az eso, jo elmenyeink voltak. A parton, ahogy Balint jott Velem szembe, tunt fel, hogy a borus ido ellenere lebarnultunk, sot talan meg kicsit meg is egtunk.
Az estet egy elozo nap rendelt grill-halvacsoraval koronaztuk meg, egy uj ismerosunknel: Khamisnal, aki igazan remekelt.
4.nap
Reggel esik es mara nincs programunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy legalabbis deltajra elall az eso. Uszunk egyet es megnezzuk az elovilagot a strand mellett, ami szep es sokkal gazdagabb, mint amit eddig barmilyen strandon lattam, de eg es fold a kulonbseg, az elozo napi Mnembaival osszehasonlitva. Egyedul tengeri csillagbol latunk olyasmit ami tegnap kimaradt: fekete, szurke csillagok, voros mintaval, otagu voros csillaggal kozepen, sarga pottyokkel. Latunk meg tuzhalat, ami itt ritka, lepenyhalakat, egy ko korul pedig komplett “ovodat”, azaz kismeretu halakat minden tipusbol.
Aztan Balint elmegy ket delutani merulesre es ki tudja hany het utan eloszor maradok egyedul ugy, hogy nincs kozvetlen tennivalo, feladat. Hirtelen azt sem tudom mit kezdjek magammal. Aztan felszedelodzkodom es elmegyek a faluba egy klasszikusert. Rizst ebedelek babbal.
Arushaban nem fert bele a programba a hajvagas, Balint le is beszelt, de ahogy kimegyek a faluba tobb borbelyuzletbol ajanlkoznak. Valami megis lehet benne, hogy idoszeru lenne nekiallni a frizuramnak.
Mersekelten hosszu vadaszat utan itt is megtalalom a szokasos olcso lepukkant helyeket es meg egy teaval is feldobom a delutant.
Miutan kicsit aszalodtam a vegul csak kibukkant napon, megjon Balint es mindketten kihasznaljuk a naplemente es az aludni keszulodo tengerpart kinalta fotolehetosegeket. Aztan elmegyunk Khamishoz es masnapra langusztat rendelunk. Ez lesz a bucsueste.
5.nap
Mnemba ujratoltve. Annyira bejott az elozo buvarszemuveges tura, hogy megegyre befizetunk kicsit eltero feltetellel: A “tengerpark” multkori, a buvarterkep szerint “jo”-nak minositett helyevel szemben ezuttal egy kozeli “kivalo”-nak minositett pontjara akarunk menni. Indulas elott tobb modon probaljuk fixalni a megallapodast, hiszen ennyire mar ismerjuk a dorgest. Amig az ember szerzodik, illetve nem fizetett, addig mindenki fut-fat iger, aztan a teljesites oldala mar vagy ugy sikerul vagy nem. A “szokott” helyre erkezeskor megis meg kell vivjuk a csatat, hogy horgonyt szedjunk es atmenjunk az altalunk rendelt helyre. Megerte, bar inkabb palackos merulesre tunik idealisnak. 
Azert ha van az embernek levegoje, akkor sok szepet lehet latni. Nagy a hullamzas, de valoszinuleg egyebkentis ot meternel kezdodnek a latnivalok. A parton ezuttal polipebed var es a nap is sokkal tobbet mutatja magat mint eddig barmikor. A tarsasag is jobb mint multkor. Sved parral talalkozunk, akik ugyanugy 3 hete utaznak korbe Tanzanian, ahogy mi, de mas utvonalon. Britt onkentesekkel, akik Ugandaban tanitanak es gorilla-szafarit is csinaltak. De meg a kilimanjaroi Kibo kunyhobol is viszontlatunk ket spanyolt.
Mar visszauton keszulunk gondolatban a vacsora langusztara. Jol is sikerul. Khamis hatarozottan jol sut. Mi aztan bucsuzoul marketing-tanacsokkal latjuk el es masnapra beszervezzuk hozza ebedre a ket svedet. Meg by the way az is kiderul, hogy a sved srac vizalatti rogbit jatszott. Ezert birta olyan marha jol levegovel a merulest.
A languszta melto befejezese a harom es fel hetnek. Eluldogelunk a parton, megtargyaljuk miket is eltunk meg egyutt. Nairobi, Amos, Safari, a 7 nagy, Serengeti, a Ngorongoro krater Arusha, Viavia, Dee, Dar, Zanzibar… Csaknem ket het tavlatbol meg a Kili is kezd kicsit mas szinben feltunni. Szep elmenyek, jonehanyuk valoszinuleg "egyszer az eletben tipusu". Masnap kezdodik a Nekem ket napos, Balintnak harom napos hazaut. Annyi meg a kulonbseg, hogy o Pestig jut, En pedig, ha minden jol megy, vissza Arushaba. A maradek ket het pont elegnek tunik a bucsuzasra Tanzaniatol. De Balinttol es az elmult honaptol most bucsuzom. Errol szol a hatodik zanzibari nap.
6.nap
Az utolso nap meg kellemes reggeli a tengerparton. Megbeszeljuk, hogy a rendes reggeli gyumolcstalon levo mango egyutt oregszik velunk es hogy a valtozatossagot a tanyerra kirakott lekvar sarga vagy piros szine jelenti. De ez valojaban szorszalhasogatas. Remek helyunk volt a Jambo Brothersben. A Nungwi tengertol valo bucsuzasban viszont nincs sok koszonet. Apaly van. A nagy hullamzas miatt a volgyekben a homokat kaparja az ember. Buvarszemuveggel kb fel meter a lathatosag. Engem meg egy meduza is kepen torol, amitol egesz nap zsibbad az arcom es olyan mintha pirositoztam volna. Hozzajon meg egy napszuras.
Dalaval megyunk be Stonetownba es epp elkapjuk az indulo kompot. Balint hosszas merlegeles utan szerencsesen ugy dont, hogy nem probalkozik meg az eddig sikeresen bevallalt rezidens jeggyel. Eddig mindig sikerult az en utlevelemmel keresztulvinni az olcsobb jegyeket a kontrollokon, de most a zanzibari kilepesnel nem ment volna.
Gyanitom, hogy az atkeloflotta zaszloshajojara kerultunk a visszauton. A hajo igazan impressziv, a szemelyzet is egyertelmuen felsobb kategorias, a hajo neve pedig “Kilimanjaro”. Ennek ellenere ugy ugral a viharos tenger hullamain, hogy a kiosztott kis zacskoknak nagy keletjuk van. Ugy latszik a Kilimanjaro szamunkra mar egyet jelent azzal, hogy kiadjuk ami a gyomrunkban van, de legalabbis megfontoljuk ennek a lehetoseget.

Ki is megyunk a biztonsag kedveert “friss levegot szivni”, de szerencsere a vitorlas-gyomor meg napszurasosan is meg tud kuzdeni az effelevel Kilimanjaro ide vagy oda. Kozben van aki a fedelzeten alvo Mama labat hanyja le, masnal egyszeruen a reggeli volt kiadosabb mint amiere a kis zacskokat terveztek. Vegul aztan ujra megfogjuk a szarazfoldet. Egyertelmuen Balint nyerte a fogadast arrol, hogy hanyan fognak taxit ajanlani nekunk, mert joval tulbecsulte a szamot az enyemhez kepest. De nem kellett taxi. Ahhoz kepest hogy ket hatizsakkal kellett caplatnia, egesz komoly dari setet vallaltunk, majd a csucsforgalomban Mr Mgoba kivalo szallasa fele vettuk az iranyt, ahol Balint is visszakapta harmadik csomagjat, amit elozoleg az oreg gondjaira biztunk. Az estet egy igazi helyi barban Tusker sorrel, sult kecskevel es krumplival zartuk.
Valojaban egesz nap szomoru voltam, hogy Balint masnap hazamegy. A nagy utazo neha maga marad az allomason es bucsuztat elutazo baratokat. Masnap hajnalban meg egyutt ultunk a motoriksaban, vagyis bajajiban, hogy aztan egy igazi elkoszones utan o repulore szalljon, en pedig a szokasos Kilimanjaro busszal es a velejaro kotelezo “Dr Bones 2” mozival (az ezuttal kerekeken gordulo Kilimananjarohoz kapcsolodo zacskos elmenyt nem emlitve) hagyjam magam mogott Dar-t, ahonnan ket het mulva en is elrepulok majd Tanzaniabol. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése